Ajankohtaista | Big People

Ajattelutapa ohjaa johtamista

Kirjoittanut Joel Falcken | 16.12.2024 13:22

 

Miten ajattelutapa ohjaa yrityksen menestystä?

Ajattelutapa (mindset) on yksi voimakkaimmista tekijöistä, jotka vaikuttavat käyttäytymiseemme – ja lopulta yrityksemme menestykseen. Se, miten näemme maailman, itsemme ja mahdollisuutemme, heijastuu päivittäisiin tekoihimme ja päätöksiimme. Tämä luo perustan organisaatiokulttuurille, joka puolestaan ohjaa yrityksen liiketoiminnallisia tuloksia.

Ajattelutapa ohjaa käyttäytymistä

Yksilön ajattelutapa toimii suodattimena kaikelle, mitä koemme. Carol Dweckin kehittämässä ajattelutapateoriassa erotellaan kaksi perusajattelutapaa: kasvun ajattelutapa ja muuttumattomuuden ajattelutapa (Fixed & Growth Mindset). Kasvun ajattelutavalla varustettu henkilö uskoo muun muassa, että taidot ja kyvyt ovat kehitettävissä, kun taas muuttumattomuuden ajattelutapa keskittyy siihen, että kyvyt ovat pysyviä. Näillä eroilla on suuri merkitys yrityselämässä.

Jos organisaation jäsenet omaksuvat kasvun ajattelutavan, he kokevat haasteet mahdollisuuksina oppia ja kehittää itseään. Tämä näkyy luovuutena, kokeilukulttuurina ja sinnikkyytenä. Muuttumattomuuden ajattelutapa taas saattaa johtaa varman päälle pelaamiseen, virheiden pelkoon ja innovaatioiden tukahduttamiseen.

Tämän lisäksi Liz Wiseman Multipliers-kirjassaan tuo esille toisen perustavaa laatua olevan eron johtajien ajattelutavoissa. Hakiessaan juurisyitä sille, miksi jotkut johtajat ”sammuttavat” (Diminisher) tiimijäseniään, kun taas toiset ”sytyttävät” (Multiplier) heitä saaden 2x enemmän heidän älykkyyttään käyttöön, hän huomasi, että Diminishereiden ajattelutapa on ”Hei eivät pärjää ilman minua”. Multipliereiden ajattelutapa taas oli ”Ihmiset ovat fiksuja, he kyllä hoksaavat sen”. Nämä toistensa vastakohtia olevat ajattelutavat johtavat tietenkin hyvin erilaisiin johtamiskäyttäytymisiin.

Käyttäytyminen luo yrityskulttuurin

Yksilöiden ajattelutapa ei kuitenkaan jää vain heidän omaisuudekseen – se vaikuttaa myös muihin. Esimerkiksi johtajan ajattelutapa heijastuu hänen päätöksiinsä ja tapaansa johtaa tiimiä. Johtaja, joka uskoo alaistensa kykyyn kasvaa ja kehittyä, antaa heille tilaa ottaa vastuuta ja kokeilla uusia asioita. Tämä puolestaan rohkaisee muita työyhteisössä omaksumaan samanlaisia toimintatapoja.

Ajan myötä tämä käyttäytyminen muodostaa yrityskulttuurin, joka voi olla joko kasvua tukeva tai estävä. Kasvua tukeva kulttuuri on dynaaminen, avoin ja virheistä oppiva. Se luo ilmapiirin, jossa työntekijät uskaltavat tuoda esiin uusia ideoita ja ottaa riskejä. Toisaalta kulttuuri, jossa pelätään epäonnistumisia ja vältetään muutoksia, voi johtaa organisaation pysähtyneisyyteen.

Kulttuuri vaikuttaa liiketoiminnallisiin tuloksiin

Yrityskulttuuri ei ole vain abstrakti käsite – se näkyy suoraan liiketoiminnassa. Innovatiivinen ja oppimista korostava kulttuuri houkuttelee lahjakkaita työntekijöitä, jotka haluavat olla osa dynaamista ja kasvuhakuista organisaatiota. Lisäksi se lisää työntekijöiden sitoutumista ja motivaatiota, mikä parantaa tuottavuutta ja vähentää henkilöstön vaihtuvuutta.

Toisaalta jäykkä ja pelokas kulttuuri voi johtaa siihen, että organisaatio jää kilpailijoiden varjoon. Asiakkaat aistivat yrityksen kulttuurin myös ulospäin; tyytyväiset ja motivoituneet työntekijät tarjoavat parempaa palvelua, mikä lisää asiakasuskollisuutta ja kasvattaa myyntiä.

Miten luoda positiivinen ajattelutapa organisaatioon?

Positiivisen ajattelutavan ja kulttuurin rakentaminen alkaa johtajista. Johtajien on näytettävä esimerkkiä omaksumalla kasvun ajattelutapa ja rohkaisemalla muita tekemään samoin. Tämä tarkoittaa avoimuutta oppimiselle, virheiden hyväksymistä osana kasvuprosessia ja työntekijöiden potentiaalin ymmärtämistä, arvostamista ja hyödyntämistä.

On myös tärkeää tunnistaa ja purkaa mahdolliset rajoittavat uskomukset, jotka estävät organisaation kehitystä. Säännöllinen palaute, koulutukset ja mahdollisuudet kehittää uusia taitoja voivat tukea työntekijöiden kasvua ja luoda positiivisen kierteen, joka hyödyttää koko organisaatiota.

Lopuksi

Ajattelutapamme ovat kaiken perusta. Ne ohjaavat käyttäytymistämme, joka muokkaa organisaatiokulttuuria ja lopulta määrittää yrityksen liiketoiminnallisen menestyksen. Panostamalla positiivisen ja kasvuhakuisen ajattelutavan kehittämiseen voimme luoda menestyvän organisaation, joka on valmis kohtaamaan niin nykyiset kuin tulevatkin haasteet.